6 ÜZLETI TITKOM

6 üzleti titkom közül egy: Tedd meg. És ne stresszelj annyira, miközben csinálod.

IMÁDOK gyorsan vezetni. Mindig is imádtam.  Halálosan idegesítenek a lassú vezetők, és ha őszinte  akarok lenni, inkább úgy vezetek, mint a taxisok, még ha ezt nem is vallom be hangosan.

Több mint 20 éven keresztül pincérnőként dolgoztam. Rettenetes voltam, ha lassan ment a dolog. Mindenről megfeledkeztem ilyenkor, az emberekről is. De amikor minden az agyunkra ment, a terem zsúfolásig telve volt, én voltam a város legjobb pincérnője.

És azokon az éjszakákon, amikor majdnem kizökkentem a kerékvágásomból mindazzal, ami körülöttem zajlott, olyan volt, mintha minden lelassult volna, és csak… áramlott minden.

Hát ez az, amit magamról tanultam az üzletben – jobb, ha gyorsan csinálom a dolgokat, ha nagyobb a rumli.

Ezért a 6 lázadó üzleti titkom közül el az első: Csináld! Ha beleillik az energiádba, válaszd. Ne fókuszálj, vagy ne szűkíts le. Tágítsd. Adj hozzá.

Válassz többet abból, amit élvezel.

Tudom, azt tanuljuk, hogy ha többet vállalunk, az megsemmisít. Megbolondít és kibillent az egyensúlyunkból. Olyan sok cikket és blogot olvashatsz arról, hogy szerezd vissza „zen”-edet. Anti-stresszeld magadat.

De mi van akkor… ha minden az ellentéte annak, aminek látszik? Valójában az, ha „hozzáadsz”, amikor hajlandó vagy tudatosan élni, és a dolgokat nem következtetni és elhatározni, akkor túlajándékozod az összes energia-labdádat, aminek tudatában kell lenned.

Megfigyelted már, hogy amikor gyorsabban hajtasz, a fókuszod meglágyul? Többet „látsz”? Gyorsabban és könnyedebben választasz?

Amikor pincér vagy, és a vendéglőben nagy a forgalom, az egész vendéglőt látnod kell, mindennek a folyását, tudni kell, mi fog történni a következő pillanatban.

De úgy tűnik, nem ugyanezzel a tudatossággal kezeljük életünket s üzletünket.

Hogyan alkalmazzuk ezt? És hogyan csökkentsük a stresszt?

Ha visszatekintek a napokra, kizárólag olyankor voltam stresszelve vagy árasztott el a tennivaló, amikor elhatároztam, hogy bizonyos dolgokat megcsinálok, és valahol magamban tudtam, hogy ez nem fog menni. Azt, amiről azt gondolom, meg kell csinálni, nem fogom megcsinálni = stressz. Egyszerű dolog.

És amikor te vagy az üzlettulajdonos, a tennivalók listája soha nem rövidül. Folyamatosan tovább nyúlik.

Hát erről van szó – ahhoz, hogy a csúcsteljesítményt érhess el, valójában el  kell eresztened a kontrollt, vagyis arra vonatkozóan, amiről eldöntötted, hogy meg kell csinálnod, és azt kell keresned, ami felhívja a figyelmedet.

Íme néhány praktikus ötlet arra vonatkozóan, hogyan csináld ezt:

Amikor elkezdődik a napom, legtöbbször mindent kiszedek az agyamból; agycsapolást csinálok. Szó szerint leírok, papírra, elektronikusan vagy máshogy, minden egyes dolgot, ami a fejemben van.

Alakíts ki egy rendszert erre vonatkozóan. Én szívesen használom a számítógépemen (Mac) az „evernote”-ot, mert ez minden egységet szintetizál, és egy jegyzettömböm van, amit „checklistának” neveznek, ahová mindent beleírok. Ami ebben az egészben vicces ezzel a jegyzettömbbel és a listákkal mellesleg az, hogy ritkán nézek megint beléjük. És amikor eszembe jutnak, legtöbbször mindent elintéztem, ami a listán állt, és mindaz, amit nem csináltam meg, kiderül, hogy nem is kellett elsősorban azokat elintéznem.

Amikor elkezdem a napot, elpusztítom és megnemteremtetté teszek minden olyan elhatározást és következtetést, amit valaha is tettem vagy fölszedtem valaki mástól arra vonatkozóan, mi az, amit ma meg „kell” tennem. Ezt csinálhatod. Mondd magadnak: „Mindazt, amit elhatároztam és eldöntöttem, hogy ilyen és ilyen legyen a napom, és mindazt, amit eldöntöttem, hogy megteszek, elpusztítom és megnemteremtetté teszem.” Ezután mondhatod azt is: „Pok és pod”.

Elképzelhető, hogy ha ezt választod, könnyebbnek érzed magadat és testedet, és több teret nyit a tudatosságra arra vonatkozóan, mit teremthetsz vagy választhatsz te a mai napon.

Megnézem a közeli és távoli jövőt, és ezt kérdezem:

Mi igényli ma a figyelmemet? Például: tudom, hogy az elkövetkezendő 7 nap alatt ennyi és ennyi pénzt kell teremtenem. Mi kell ahhoz, hogy ezt megteremtsem?

Ne keress választ erre a kérdésre. Kérdezz, és hagyj teret magadnak. Igyál egy kávét. Ha felteszed ezeket a kérdéseket, ez megnyitja tudatosságodat, és friss energia és hamarosan ötletek öntenek el.

Megnézem, hol működök rendből a káosz helyett. Tudod, mi adja erről a legtöbb információt? A stressz! A rend pontjait ott találod, ahol elhatároztad, hogy valamit egy bizonyos rend szerint kell megcsinálnod. Vagy valami különleges módon.

A legjobban a káoszban működünk. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a konyhádat rendezed el oly módon, hogy kreatív folyamataidat elősegítse, az életet lehet úgy megszervezni, hogy felvirágozhasson benne az a kreatív káosz, ami valójában vagy!

Azt határoztad el, hogy a napjaidnak egy bizonyos módon kell kinézniük? Vagy egyszerűen csak élted őket? Vajon valaki másnak az elvárásainak akarsz megfelelni, ha úgy éled őket? Lehetséges, hogy ha megváltoztatod ezt úgy, hogy téged szolgáljon, nekik is működhet, ha ügyesen intézed a dolgot?

Azzal kezdem, hogy megkérdezem, mivel járulhatok ma hozzá az élethez? Szükség van az üzletedben egy asszisztensre? Tudsz olyan valakit szerezni, aki a social media-ban dolgozik? Grafikában? Könyvelésben? Itt az ideje, hogy egynél több programot, tanfolyamot, bármit teremts?

Ha hajlandó vagy arra, hogy úgy vezesd üzletedet, mint ahogy az autópályán vezetsz, valami egészen más nyílik meg előtted.

Nagyon szívesen hallgatnám meg, milyen tapasztalatokat szerzel a fentiekkel! Hol kell küzdened? És hol működik valóban jól a módszer?

Forrás: My first of 6 business secrets: do it all. And stress less while doing it.

Fordította: Kaposi Luca (valaszthatsz.com)