Mitől más az Access Consciousness®?

Marilyn Bradford írása

Kereső vagy? Tudtad, hogy lehetséges valami más? Én több megközelítést is kipróbáltam, mielőtt rátaláltam volna az Access Consciousness-re.

Az évek során próbáltam nyugati és keleti vallásokat, követtem indiai gurut, jó asztrológussá váltam, minden főbb meditációs formát gyakoroltam, és évekig követtem az tizenkét lépéses programot. Pluszban több mint 22 évet voltam pszichoterapeuta és rengeteg terápiát és tréninget csináltam.

Az Access Consicousness nem hasonlít semmire, amit valaha csináltam. Teljesen önálló kategóriát képez.

Nem „spirituális”, vagy metafizikai, vagy vallásos. Miért? –mert nincs olyan struktúrája, vagy dogmája, amit el kell fogadjál, amihez igazodnod kell. Egy idő eltelt, mire felfogtam ennek a hatását. Mindig keressük a hasonlóságot az újonnan megismert és s régen ismerős között. Ez nem teheted az Accessel, mert nem hasonlít másra!

 

Minden, amit próbáltam, vagy hallottam róla, az valamilyen hiedelmeire alapult- a csillagokban, istenekben, az emberi viselkedés valamilyen teóriájában, nem is szólva a feltételezett emberi igazságokról, a valósággal kapcsolatos elméletekről, hogy mi lehetséges és mi nem. Minden megközelítés lényegében egy „válasz” volt, rögzített következtetések sora, amit el kéne fogadnod, mint a döntéseid alapját, hogy tudjad, ki vagy, mi lehetséges, mi nem, hogyan viselkedj, mit tegyél, vagy ne tegyél.

Minden módszer valamilyen definíciót ad arra, hogy ki vagy, amire építve dolgozhatsz. Nem mehettél máshova, kivéve az adott paradigma keretein belülre. Egy doboz volt, és benne kellett, hogy maradjál, vagy a közösséggel kerültél szembe.

Az Accessnek nincsenek dogmái, sem hitrendszere, nincs paradigma, amiben hinned kéne, vagy elfogadni, mint igazságot. Nincsenek korlátok és határok rád téve. Ez az első minőség, ami annyira mássá teszi. Gondolj bele- találkoztál-e valaha olyan rendszerrel, ami nem azzal kezdte, hogy definiált téged, és átnyújtott egy halom igazságot?

Az Access célja, hogy megerősítsen abban, amit tudsz. Nem egy kontextusban, vagy rendszerben, de úgy, mint végtelen lény, aki képes tudni mindent. Az Access azt könnyíti meg neked, hogy saját szakértőd legyél, ahelyett, hogy valaki más igazságaira hagyatkoznál. Az Access soha nem definiál téged, vagy korlátoz abban, hogy mi lehetsz, mit tehetsz, mit teremthetsz, generálhatsz. Soha nem találkoztam ennyire felszabadító dologgal, még ha elsőre kicsit félelmetes is.

Más dolgok is megkülönböztetik az Accesst. Bár nem volt egyértelmű számomra először, egy idő után rájöttem, hogy minden más megközelítés, amit eddig próbáltam, ítélkezésre alapult. Mindig megmondták, hogy mi a jó, mi a rossz, mi a helyes, mi a helytelen. Az ítéleteket, mint igazságot fogtuk fel, nem úgy, mint valakinek a mesterséges nézőpontját. Nem csak ez a gond, de minden, ami ítéletre alapul, polaritásba ragaszt bennünket. Ez egy duális rendszer, amit nem lehet meghaladni. Az Access a nem ítélkezés teréből működik. A tudatosságról szól.

Észrevettem, hogy az elmúlt pár évben a népszerű önsegítő és spirituális guru elkezdett a szeretet helyett a tudatosságról beszélni. Ez vált a népszerű témává. Gary, az Access alapítója erről beszél 25 éve, és amennyire tudom, ő az egyedüli, aki eddig definiálta, hogy mi ez? Az ő szavaival „A tudatosság magába foglal mindent, és nem ítél semmit!” Mennyire lenne más az életed ítélkezés nélkül? Mi lenne, ha nem irányítana valamilyen rögzített külső szabályrendszer, hogy mi a jó, vagy a rossz? Mi lenne, ha megvolnának az eszközeid arra, hogy ne ítélkezz magadon? Lehet, hogy elképzelhetetlen módon kinyílna az életed? Az enyémmel ez történt!

A hangsúly, amit a hasznos eszközökre és technikákra helyezünk, szintén megkülönbözteti az Accesst. Miközben más rendszerek is ajánlanak technikákat, sehol nem találkoztam ennyire sok kifejezetten hatásos eszközzel és technikával. Ezeket nem azzal kapod, hogy van hozzá egy elvárás, hogy mit kell elérni velük. Csak egy éberség van azzal kapcsolatban, hogy ezek segítenek eltakarítani azt, ami eddig korlátozott. Mindenkit arra biztat az Access, hogy azt használja, ami neki működik, és hogy olyan mozgócélokat teremtsen, amik együtt rezonálnak azzal, amit szeretnének elérni.

Az Accessben a kérdés és a választás átveszi a válasz és az előírt út helyét a cselekvésben és a világ értelmezésében. Soha nem láttam a kérdések erejét, és annak az erejét, hogy én maga válok kérdéssé, amíg el nem kezdtem használni mindenhol az életemben.

Ahelyett, hogy „Oh, szomorú vagyok!” (És a „szomorú vagyok” egy következtetés-az ítélet egy formája) megkérdezhetem: Mi történik most? És: Kinek a szomorúságát szedem épp össze? És: Mit tehetek, hogy ezt megváltoztassam? És ezer másik kérdés, ami kiszed az ítéletekből és lehetőségeket nyit. Ez önmagában hatalmas változásokat hozott a pszichoterápiás munkámban!

A kérdések miatt -ami azt jelenti, hogy semmit nem tekintünk készpénznek, ami elhangzik- a klienseim sokkal több lehetőséget fedeznek fel. És nem megoldni akarjuk a „problémát”, ami lehet, hogy nem is az, aminek látszik, sőt, lehet, hogy nem is a klienshez tartozik egyáltalán.

A kérdések megkönnyítik a kliensnek, hogy bízzon magában és hogy felfedezze, hogy mi igaz neki. Ez nagyon más ahhoz képest, hogy a terapeuta mondja meg neki, hogy mi baj van vele- „Persze, hogy szomorú vagy, most váltál el!” A kérdés megerősít, míg a válaszok elerőtlenítenek, és megerősítik a „tekintélyét erejét” az un. szakértőnek!

A választás egy olyan koncepció, amit nem nagyon értettem, amíg el nem kezdtem használni az Access eszközeit és technikáit. Mindig úgy néztem a választásra, mint a vanília és a csoki jégkrém közti választásra. Vagy, hogy randizhatok egy kossal, de mivel én rák vagyok, tudom, hogy nem fog működni. Vagy két különböző emberrel szexelhetek egy héten belül, de tudnom kell, hogy akkor morálisan rossz vagyok, és vagy pokolra jutok, vagy legalább is tudatában kell lennem saját rosszaságomnak.

A valódi választásnak semmi köze az ítélkezésre alapuló korlátozott menühöz. A valódi választás korlátok nélküli, végtelen választás.

Ez éberség, tudatosság is egyúttal, ahogy Dr. Dain Heer mondja: „A választás éberséget szül, az éberség nem szül választást!” Mindig helyes választást akartam hozni, mindent gondosan kiókumlálva. (Választottál már olyan munkát, vagy kapcsolatot, amiről az első pillanattól tudtad, hogy nem fog működni, de benne maradtál, mivel „meghoztad a döntésedet”? )

Most tudom, hogy választhatok és választhatok újra, és minden egyes új választás új tudatosságot nyit meg, olyan mértékig, amennyire hajlandó vagyok! Minden választás több lehetőséget hoz létre, hogy további választásokat hozzak és kérdéseket tegyek fel és felfedezzek!

Nagyon értékelem, hogy Gary és társa Dain nem szeretnék önmagukat guruként, vagy szakértőként beállítani és nem igényelnek követőket.

Nincs hierarchia az Accessben, gyakorlatilag be sem léphetsz. Nemrég küldtem egy smst Dainnek, megköszönve egy facilitálást, és ezzel válaszolt: „Örülök, hogy még inkább önmagaddá váltál!” Senki az Access előtt nem örült még annak, hogy jobban önmagam lettem. Miért? Mert ez belezavarhat abba, hogy ők mit akarnak tőlem, hogy mi legyek nekik, vagy ellentmond a szabályaiknak, paradigmáiknak. Az Access arról szól, hogy légy több és teremts egy olyan életet, ami állandóan tágul. Ahhoz, hogy igazodni tudjak más modalitások hiedelmeihez, mindig össze kellett húznom magam és kisebbé válni.

Az Access az egyetlen dolog, amit ismerek, ami bátorít és facilitál abban, hogy minden kontextuson túllépj abban, ahogy megteremted, hogy ki vagy. Így van, nem megtalálni, hogy ki vagy, hanem megteremteni. Mint végtelen lények, bármik lehetünk, bármit tehetünk, és bármit választhatunk bármit. Nem úgy, mint demokrata, vagy buddhista, vagy tudós, vagy férj, vagy nő, hanem úgy, mint valaki, aki túl van minden definíción. Igen, választhatod, hogy eljátszol egy meghatározott szerepet, de van egy éberséged arról, hogy nem te vagy a szerep, hanem valami, amit választottál a pillanatban. Gyakran találkoztam olyanokkal, akik azt hitték, hogy őket megerősíti az adott paradigma, vagy szerep.

„Most, hogy tudom, hogy alkoholista vagyok, és Isten eltávolította a függőségemet, már szabad vagyok, hogy önmagam lehessek!”- nem, nem vagy! (Már megtapasztaltam, átéltem!) Amit összekevertem a szabadsággal, hogy összekevertem magamat valaki más paradigmáival, mítoszaival, hiedelmeivel és definícióival. Semmi köze nem volt ennek a végtelen lényhez, amik mi vagyunk! Az Access megmutatta nekem, hogy mi a valódi szabadság!

Az Access Consciousnessel megtanultam inkább létezésből, mint cselekvésből funkcionálni. Sokan inkább cselevésből működnek! Mi a különbség?

A létezésből való működés az energia tudatosságát hozza, amit éppen megélek, és azt, hogy hogyan járul hozzá ez ahhoz, ami felbukkan az életemben, és amit teremthetek.

A létezésből való működés lehetőségeket nyit, míg a cselekvésből való mindig egy rögzített döntésből fakad. Mindig igyekeztem a helyes dolgokat tenni, hogy sikeres lehessek (valaki más mércéje szerint), vagy hogy bizonyítsam, hogy „jó” ember vagyok (figyeled az ítélkezést?). Ez cselekvés volt, hogy bizonyítsam, hogy valaki, valami vagyok. Most nem kell bizonyítanom semmit. Hogyan lehetne még ettől is jobb?

Hálás vagyok minden nap az eszközökért, technikákért, információkért, amit kaptam és folyamatosan kapok.

(Az Access állandóan változik, mivel minden résztvevő hozzájárul az egyedi ajándékaival.)

Ha érdekel egy táguló élet, az, hogy megerősödj ahhoz, hogy megteremts az életet, amire mindig is vágytál, anélkül, hogy mások útjait követnéd, ez talán neked való!

Forrás

Eredeti cikk