Kiút az adósságból

Adósság… a legtöbb ember számára ez az egy szó is elég, hogy összeránduljon a gyomrunk.

Rengetegen gondoljuk, hogy az adósság elkerülhetetlen – egy szükséges része a pénzügyi helyzetünknek. Rettegünk még rágondolni is. Mi van, ha nem is ez a helyzet? Mi van ha, nem is nehéz kikerülni az adósságból, függetlenül attól mennyivel tartozol? Mi van, ha könnyű lenne, nem megint belekerülni? Megmutatok néhány lehetséges utat, ami segíthet kikerülni ebből a helyzetből és mégis kényelmesen élni. A „Neked megfelelő gazdagság” című tanfolyam meginvitál, hogy máshogyan tekints a pénzre és kérdéseket tegyél fel, annak érdekében, hogy tudatában legyél helyzetednek, ne pedig csak következtetéseket vonj le abból.

  • A tiszteletbeli számla

Ez az a hely ahová elteszed a 10%-t minden egyes dollárnak, amit megkapsz. Ez nem azért van, hogy majd kifizess belőle egy számlát vagy bármilyen más eseményre. Egyáltalán nem azért van, hogy elköltsd! Ez egy számla, ami a te tiszteletedre van, az összes számla és egyéb kiadásod előtt, elteszed ide, hogy mindig legyen pénzed. Azzal, hogy mindenekelőtt magadnak teszel el, azt üzeni az Univerzumnak, hogy te vagy az első. Amikor ezt a számlát priorizálod, azzal azt üzened az Univerzumnak, hogy ez fontos számodra, így még többet kapsz majd belőle. Nem azt jelenti, hogy a számlák nem fontosak vagy, hogy nem kell őket befizetni, de mi van, ha ahhoz hogy magadról gondoskodj is egy ilyen számla lenne? Mi lenne, ha te is olyan fontos lennél, mint a számláid?

Néhányan szeretik ezt a 10%-ot készpénzben tartani, és ha esetleg sokat utazol, mókás lehet különböző valutákban tartani. De lehet valami értékállóba is fektetni, mint például aranyba, ezüstbe valamilyen ékszerbe vagy akár antikvitásba. Gyakran azt gondoljuk, nem engedhetjük meg most magunknak a 10%-ot, hiszen nem is élünk komfortosan. Ha kipróbálod, a legrosszabb, ami történhet az, hogy elköltöd.

  • Tarts magadnál készpénzt

Tarts magadnál akkora összeget, amiről úgy gondolod egy gazdag ember tartana magánál és ne költsd el! Ez lehet a 10%-os számlád egy része is. Lehet 300$, 800$, 1500$. Ez segít hozzászokni, hogy van pénzed. Az, hogy van pénzem, és elköltöm a pénzem, két különböző dolog. Költeni fontos, de birtokolni a pénzt lesz az az energia, ahonnan a jólét fakad. Észrevetted már, hogy senki sem tudott abból meggazdagodni, hogy csak költötte a pénzt? Sokan félnek, hogy kirabolják őket vagy elvesztik, de ha olyan sok pénz lenne nálad, akkor éberebb lennél, hogy hol van, és hogy mit csinálsz?

  • Figyeld a kiadásaidat egy hónapig

Azt ajánljuk, hogy pontosan tudd, mennyibe kerül fenntartani az életed. Ha vakon lövöldözöl, az visszarúg és még a célt is elvéted. Ha tudod, mennyit költesz, pontosabban tudsz ezeken változtatni. Elkezdheted most a következő 30 napra, vagy átnézheted a múlt havi kiadásaidat is. Így vagy úgy, nézd meg, mennyi pénz megy el, majd add hozzá a 10%-ot a tiszteletbeli számlához, ha ezt az eszközt választod, és még 20%-ot, amit valamiféle kikapcsolódásra költenél, pl.: masszázs, autó, utazás vagy bármi, ami szórakoztat téged. Ezt követően oszd el az adósságod 12-24 hónapra attól függően mennyire jelentős az összeg és add hozzá ezt az eddigiekhez. Így megkapod azt az összeget, amire szükséged van egy hónapban, ahhoz hogy kifizess mindent, mialatt kényelmesen élsz.

Ezek az eszközök megváltoztatják a pénzügyi valóságodat, és bár akkor működnek a legjobban, ha egyszerre használod őket, nem kell mindet kipróbálnod. A pénzhez való hozzáállásod – erősségeid és gyengeségeid – alapján tudod majd eldönteni, melyik eszköz fog a legjobban működi számodra illetve, hogy melyikkel kezdd.

http://www.curryglassell.com/blog/tools-to-get-out-of-debt

Fordította: http://vegtelenvalasztasok.hu/