3 lépés, hogy kilépj a bántalmazás ketrecéből

Benne ragadtál a bántalmazás láthatatlan ketrecében?
Bántalmazás – minden formája (fizikai, mentális, érzelmi, szexuális, pénzügyi stb.) átható. Még akkor is képes összeszűkíteni és korlátozni a jelenlegi életedet, ha a bántalmazás évtizedekkel ezelőtt történt. A bántalmazás hatása az élet minden területén megjelenik: egészség, kapcsolatok, pénzügyek és karrier.
Az összeszűkítésnek és korlátozásnak erre a tapasztalására utalok a „bántalmazás láthatatlan ketreceként”. Kliensek ezrei a világ minden részéről mind hasonló tapasztalatokat írtak le a múltbéli bántalmazásuk hatásaként. Ha valaha is tapasztaltál bántalmazást, lehet, hogy te is úgy érzed, be vagy zárva egy láthatatlan ketrecbe, aminek nem találod a kulcsát.
Úgy élni az életet, hogy közben beragadtál a bántalmazás ketrecébe olyan, mintha néznéd magad, ahogy az életed lufijából kimegy a levegő. Nem tudod, hogyan állítsd le vagy változtasd meg, olyan érzés, mintha a ketrec birtokolna téged.
Amikor a ketrecben vagy, korlátozásokkal, hiánnyal, szorongással és depresszióval tankolod magad. Automata pilótán élsz. Ebben nincsen semmi generatív, és mihez kezdesz, amikor nincs semmi generatív valamiben?
Te is kevésbé generatívvá válsz, és a szomorúság, szorongás és depresszió növekedni fog. Gyakran ilyenkor kezdenek az emberek tablettákat szedni, inni vagy elrejtőzni, elkülönítve önmagukat. Balesetekbe is keveredhetnek, vagy veszélyes helyzeteknek tehetik ki magukat, mert ismerős nekik az, hogy milyen krízisben lenni.
A legrosszabb ebben az, hogy a bántalmazás ketrecében töltött élet elkezd ismerőssé válni: az érdemtelenség érzései és a „nem vagyok elég” és a „kevesebb vagyok” mintázatai ismétlődnek az életed összes területén. A bántalmazás láthatatlan ketrecét arra tervezték, hogy távol tartson a szabadságtól, élvezettől és lehetőségektől.
Ha belekezdesz a bántalmazáson túljutás kalandjába, és elhagynád a ketrecet, akkor valami meglepő dolog történik. A szabadság, élvezet és lehetőség, amit tapasztalsz, az annyira ismeretlen lehet, hogy sokkolva, ijedten őrülten érzitek magatokat és pusztán vissza akartok kuporodni a ketrecetekbe.
Mert a ketrecet ismered. A ketrec az, ami biztonságosnak érződik. Kapaszkodva tartod a rácsokat és sokkal merevebbé, sokkal korlátozottabbá válsz, mint előtte valaha. Kétségbeesetten el akarod hagyni a ketrecet, de az, hogy meg is tedd, valahogy rossz érzés.
Hogyan jutsz túl a bántalmazáson és lépsz ki a ketrecből anélkül, hogy annyira fájdalmas lenne?
Kezdd ezzel a 3 lépéssel:
1. lépés: Ismerd el a mintázatot
A legnagyobb probléma a ketrecbe való visszatérés és a nem tudatossá válás újra. Ha ezt csinálod, csak folytatni fogod a bántalmazás mintázatait, ami annyi fájdalmat adott neked az életedben.
Éberré válni erre a mintázatra (hogy megpróbálod elhagyni, megijedsz és visszatérsz a ketrecbe), elismerni és tudni, hogy ez normális, lényeges, hogy ébren maradj és valami mást válassz ahelyett, hogy a ketrec ismerős területén maradnál.
2. lépes: Barátkozz össze a ketreccel
Tudom, hogy ez őrülten hangozhat, de az egyetlen módja, hogy változást teremts az életedben és túljuss a bántalmazáson az, hogy először elfogadod a ketrecet, amiben éltél. Barátodként tiszteld a ketrecet, mivel valójában az volt a legnagyobb szövetségesed a gyógyulásban. Fejezd ki a háládat az erősségéért és leleményességéért: megvédett téged egy olyan időben, amikor védelemre volt szükséged.
Amikor magadhoz öleled a ketrecet és valami mást választasz és nem a bezárást, ellágyulsz. Megnyílsz arra a lehetőségre, hogy egységközösségben legyél a fájdalmaddal. Végülis ez az egyetlen módja annak, hogy szétoszlasd a ketreced rácsait és belépj a valódi szabadságba.
3. lépés: Kérj támogatást
Kapcsolatban sebesülünk meg és kapcsolatban is gyógyulunk. A bántalmazás kicsavarja bennünk a dolgokat – végül mindenkit ellökünk magunktól miközben kétségbeesetten vágyunk a támogatásra.
Az utadon elengedhetetlen, hogy támogatást vegyél igénybe. Először lehet, hogy még magzatpózban leszel a ketrecben, de az, hogy ott van veled valaki, aki teret ad neked arra, hogy felállj, a legjobb érzés a világon.
És aztán, támogatással, felfedezed, hogyan tudod úgy elhagyni a ketrecet, hogy az nem fájdalmas vagy ijesztő. Nagyobb szabadságba és örömbe lépsz, és magadhoz öleled ezt az új meztelen sebezhetőséget, ami te vagy, és amit én Radikális Elevenségnek hívok.
Bízz bennem, Barátom, személyes és szakmai tapasztalatból is tudom: lehetséges kiszabadítani magadat a bántalmazás ketrecéből. Ez a három lépés támogatni fog, hogy a megerősítést válaszd az elerőtlenítés ismerős mintája helyett, amire a ketrec sarkall.
Billentsük fenéken a bántalmazást, együtt.
A Radikálisan Eleven életed vár rád.
Fordította:  Szecskó Emese Légy a csoda aki vagy