Találd meg a saját boldogságodat

TALÁLD MEG A SAJÁT BOLDOGSÁGODAT
DAIN HEER – 2018. január 19.
+
VAJON VALÓBAN A KÉRDÉSEK VEZETNEK EL A BOLDOGSÁGHOZ?
GARY DOUGLAS – 2017. december 13.

Ahelyett, hogy következtetéseket vonnál le azzal kapcsolatban, hogy mi történik az életedben, tedd fel a következő kérdéseket, hogy új lehetőségeket tudj bevonzani.

Boldogság. Mi is ez valójában? És ami még fontosabb: Hogyan található meg?

Sétálj be a hozzád legközelebb eső könyvesboltba, és keresd meg a terápiás, önsegítő részleget. Nagyon nagy valószínűséggel nem lesz nehéz, mert elég nagy. Világszinten ez az iparág körülbelül 11 milliárd dollárt ér.

Amint pedig rákeresel az interneten, arra, hogy “a boldogság titka”, több mint 5 millió választ dob ki a kereső. Egyértelműen keresik az emberek a választ.” De vajon rátalálnak-e?

Talán pont azért, mert fordítva működik az egész. Azokat a válaszokat keressük ugyanis, amik utána meghozzák számunkra a boldogságot. De mi van akkor, ha ezek nem is léteznek? És valójában nincs semmilyen titkos formula a boldog élethez?

Mi van akkor, ha csupán hajlandóság arra, hogy feltegyünk kérdéseket, az, ami valójában kinyitja az ajtót a boldogsághoz, amit keresünk?

A legtöbben úgy gondolkoznak, hogy a boldogság a tökéletes élet következménye. Amint a tökéletes párkapcsolatban vagyok, amint van elég pénzem, amint beköltözök az álomotthonomba, amint ez, vagy az a bizonyos dolog megtörténik, akkor boldog leszek. Ha a boldogság, csak akkor található meg, amint minden “tökéletes”, akkor elég nagy bajban vagyunk, mert a tökéletesség illúzió.

És ha a boldogság tényleg csak akkor jelenik meg, ha mindenem megvan, amivel kapcsolatosan eldöntöttem, hogy szükséges ahhoz, hogy boldog legyek, akkor ezek szerint a körülményektől és az emberektől függök. Ez pedig egy igen kiábrándító életfelfogás.

Az évek során nagyon sok emberrel dolgoztam együtt. Sokan keresnek fel a problémáikkal, boldogtalanságukkal, elégedetlenségeikkel, és a segítségemet kérték.

Van egy pár elképesztően jó eszközöm, amikkel én is megváltoztattam az életemet. Ezek az eszközök, abból az állapotból, hogy öngyilkos akartam lenni, elvittek odáig, hogy minden nap örömmel, könnyedén, és hálával telien ébredek fel, csupán azért mert életben vagyok. A világ minden tájára elviszem ezeket az eszközöket.

Rengeteg ember használja ezeket, arra, hogy megváltoztassák a saját életüket, és tényleg igazán elégedettekké és boldoggá válnak. Mások pedig szintén használják az eszközöket, megváltoztatnak vele pár dolgot, lehet nem is párat, hanem sok mindent, és mégis boldogtalanok maradnak. Miért? Mi a különbség?

Valójában elég egyszerű dologról van szó.

A boldogság választás kérdése. Ez nem olyasmi, amibe belebotlasz. Nem olyasmi, amihez egy nap elérkezel. A boldogság egy választás, melyet meghozol.

Ha szeretnéd az életedet boldogan és elégedetten élni, akkor ez elérhető a számodra. Most, ebben a pillanatban. Kezd azzal, hogy elköteleződsz az életed iránt, és utána a boldogság mellett döntesz, ami elérhető.

A következőkben bemutatok számodra négy gyakorlatias eszközt, amelyek segíteni fognak a boldogság megtalálásában:

  1. Nyiss egy Hála Naplót

Amit elismerünk, az nagyobbra nő. Tehát, amit azokra a dologra kezdesz koncentrálni, amikért hálás vagy, egyre több ilyen fog megjelenni az életedben. Így az egyik legjobb módja annak, hogy tudatába kerülj azoknak a csodálatos ajándékoknak, amik életed részét képezik, nyiss egy hálanaplót, és ténylegesen írd is le ezeket.

Minden nap írj le 3-5 olyan dolgot, amikért hálás vagy. Vedd bele saját magadat is. Az első pár nap elég egyszerű lesz. Azokat a dolgokat fogod leírni, amik teljesen egyértelműek.  Azonban egy idő után mögé kell nézned azoknak a dolgoknak, amiknek jelenleg a tudatában vagy.

Amint ezt megteszed, észre fogod venni, hogy az életed tele van ajándékokkal. A levegő, amit belélegzel. A természet szépsége körülötted, és rengeteg minden más. Fókuszálj a hálára, és a hála növekedni fog.

  1. Ne vedd át más emberek dolgait

Ez azon eszközök egyike, melyek radikálisan megváltoztatták az életemet, egészen attól, hogy meg akarok halni, odáig, hogy boldogan élek. Ez pedig a következő kérdés:

“Kihez tartozik ez?”

Minden embernek nagyon is tudatában vagyunk. Ha depressziós emberek vesznek körül minket, mi is depressziósnak érezzük majd gyakran magunkat, pedig valójában csak érzékeljük a többieket.

Ha legközelebb szomorú, magányos, frusztrált gondolataid, vagy érzéseid támadnak, csak kérdezd meg: “Kihez tartozik ez?”

Ha megkönnyebbülsz, akkor az azt jelenti, hogy valójában, amit érzékelsz, nem hozzád tartozik. Csupán érzékeled. Úgyhogy ezek után, csak mondd ki: “Visszaküldöm a feladónak!” És a negativitás el fog tűnni.

  1. A kíváncsiság kulcsfontosságú

Kutatások bizonyítják, hogy a kíváncsi embereknek – akik folyamatosan kérdeznek, és keresik az új lehetőségeket – általában több pozitív érzelmük van, kevésbé hajlamosak a szorongásra, elégedettebbek az életükkel, és általánosságban jobb a pszichológiai jólétük.

Vegyük példának a gyerekeket. Ha esetleg nem vetted volna észre, ők általában boldogabbak mindenki másnál, játszanak, képzelődnek, felfedeznek, és kérdeznek. Kíváncsiak.

Mindannyian rendelkezünk egy belső iránytűvel azzal kapcsolatosan, hogy milyen választásaink fogják a szeretetből, életből, egészségből, anyagiakból, és vállalkozásból a legtöbbet kihozni a számunkra. Annak trükkje, hogy hogyan használhatjuk ki ezt a tudatalatti bölcsességet önmagunkban, csupán annyi, hogy minden lehetőségre nyitottak maradunk, és semmire nem keressük a választ. Csupán mindig és örökké csak kérdezzünk.

  1. Gyakorold a kérdések feltevését

Legtöbbünk egész életében A választ kereste. Nem csupán egy sima választ, a HELYES választ. Ha felismered, hogy a kérdések, azok, amik bekatapultálnak minket az életbe, az örömbe, és az elégedettségbe, amikre mindig is vágytunk, az egy remek kezdés. Azonban, ha a kérdésfeltevés új a számodra, akkor szükség van egy kis gyakorlásra.

Segítségképpen jöjjön pár tipikus válasz, vagy következtetés, ami ismerős lehet, és pár kérdés, amit helyettük feltehetsz.

– Ahelyett, hogy azt mondanád, “Ez a helyzet annyira rossz.”, vagy “Wow, hát ez elképesztően jó!”, inkább kérdezd azt, hogy: “Hogyan lehetne ennél is jobb?” Ez a kérdés megmozdítja a tudatalattit, hogy egy kellemetlen szituációból, jobbat csináljon, és jót pedig még jobbá tegyen.

– Ahelyett, hogy azt hinnéd, hogy a saját életed áldozata vagy, és hogy a boldogságot vagy adják, vagy elveszik, inkább kérdezz: “Azt szeretném, hogy igazam legyen, vagy hogy boldog legyek?”. Ez a kérdés erőt ad ahhoz, hogy felismerd: a boldogság választás, és bármikor beinvitálható az életedbe.

– Ahelyett, hogy azt mondanád “El vagyok akadva.”, vagy “Feladom.”, inkább használd a következő kérdést “Mi más is lehetséges még, amire egyáltalán nem is gondoltam eddig?” Ez a kérdés arra készteti majd a tudatalattid, hogy olyan szituációkat, és lehetőségeket keressen, amelyeket valójában elérhetőek lennének számodra.

 

+ 1.  Ismerd fel, hogy semmi baj nincs Veled (Gary Douglas cikkéből)

Az egész önsegítő iparág azért bukik el, mert minden azzal az apró, mégis romboló következtetéssel indít, hogy valójában valami baj van veled. A legtöbb program arra kéri az egyént, hogy ismerje fel, hogy mi a baj vele, és utána pedig tegyen azért lépéseket, hogy megjavítsa, fejlessze, vagy semlegesítse ezeket a problémákat.

Mi van akkor, ha valójában semmi baj nincs veled? Mi van akkor, ha valójában azért ragadsz bele a boldogtalanságba, mert elhitted, hogy valami baj van veled, és hogy meg kell javítani? Mindig csak keresel, és nem találsz semmit.

Ennél sokkal egészségesebb és hatékonyabb megközelítés, ha felemeljük az embereket arra a tudatossági szintre, ahol megértik, hogy semmi baj nincs velük, és hogy itt az ideje, hogy befejezzék önmaguk rosszá tételét. A változáshoz, csupán egy nyitottabb hozzáállásra van szükség.

Ha egész életedet úgy élted le, hogy rossz vagy és meg kell téged javítani, akkor tedd fel magadnak ezt a kérdést: “Mi jó bennem, amit nem ismerek fel?” Ha megkérdezed ezt magadtól, akkor a negatív gondolatok, és érzelmek, amik megakadályozzák, hogy boldog lehess, elkezdenek eltünedezni, és szép lassan megérzed majd, hogy mekkora ajándék vagy a világnak.

A boldogság elérhető számodra. Ismerd fel, hogy nem vagy rossz. Légy kíváncsi minden iránt, ami szembejön veled. Inkább kérdezz, ne válaszokat keress, és következtetéseket vonj le.

A boldogság csak egy választás kérdése. Milyen választást tudsz ma hozni?

Ha életre szóló, egyszerű mégis nagyszerű eszközöket szeretnél:

Lehetőségek velünk: http://vegtelenvalasztasok.hu/events/

Access Bars®

 

Fordította: Vona Kitti

Források: https://goodmenproject.com/featured-content/finding-your-happy-lbkr/
https://www.yogajournal.com/lifestyle/are-questions-your-answer-to-happiness