Pamela Mcintosh: A nők ítélkezéssel gyilkolják magukat

Pamela Mcintosh

Az emberi viselkedés-szakértő állítja: a nők önítélkezéssel gyilkolják magukat

Egy friss tanulmány* szerint a nők több mint 50%-a kritizálja magát reggel 9:30 előtt.

black-996273_960_720

Legkedvesebb önbíráló témáink a súly, a megjelenés, a kapcsolatok és a karrier, de Dr. Dain Heer, az amerikai székhelyű viselkedés-szakértő arra figyelmeztet, hogy a negatív önkritika sokkal károsabb, minthogy azt felismerhetnénk.

A jó hír: el lehet hallgattatni a belső kritikust.

„Az ítélkezés gyilkol. Épp ahogy a negatív érzelmek teremtése, úgy a bírálatok is nagyon valódi módon hatnak a fizikai jóllétre, ideértve a depressziót, a szorongást és a betegségeket is.” – magyarázza.

Dr. Heer kilenc könyv szerzője, többek között a Being You, Changing the World című könyvé is, amely segít az embereknek felismerni és eltávolítani az életük iránti ítélkezést.

“Mi van, ha Te vagy a változás, amit a világ megkíván?” Dr. Dain Heer

baby-536412_960_720“Tágra nyitott szemekkel, csodálkozva érkezünk erre a világra, de korán megtanuljuk, hogy jóként vagy rosszként ítéljük meg az életünkben lévő helyzeteket és embereket, de ezt a szokást el lehet hagyni.”

Új-zélandi látogatása előtt az USA-ban beszélgettünk Dr. Dain-nel, aki feltárta előttünk belső küzdelmét saját negatív monológjával, amitől 15 évvel ezelőtt öngyilkos gondolatai voltak.

“Egy időben eljutottam arra a pontra, hogy a boldogság emlékét egy napra előhívtam.” – meséli.

“Azt mondtam magamnak: adok 6 hónapot, utána eltűnök innen.
Az összes önsegítő technikát kipróbáltam, ami csak létezik, legyen szó pszichológiáról vagy metafizikáról, mindent, amit csak tudtam, de továbbra is boldogtalan voltam.”

Szülővárosának, Santa Barbarának a helyi lapját olvasva megakadt a szeme egy cég hirdetésén, “Az egész élet könnyedén, örömmel és ragyogva árad felém” szlogennel.

“Arra gondoltam, ők nem tudják, milyen az életem, az egész fájdalom és szenvedés. De eszembe jutott az is, hogy ha szeretsz vagy utálsz valamit, akkor valószínűleg van ott valami számodra.

Felhívtam a céget, beszéltem velük és kipróbáltam a filozófiájukat, és el kezdtem felforgatni az életemet.” – most a szervezetnél dolgozik, facilitál.

Dr. Heer, kiropraktőrdoktor, megtanulta, hogyan lépjen ki az önbírálat gyöngítő mintájából (ami az önbántalmazás egy formája), és megváltoztatta az életét. Most 131 országban terjeszti az üzenetét.

“A gondolataink és érzéseink kb. 99%-a nem a sajátunk.” – magyarázza. – “A körülöttünk lévőktől vesszük át vagy gyermekkorunkban vagy a mostani helyzetekben.

Az tesz minket leginkább képessé az önbírálat elcsendesítésére, ha több kérdéssel és kevesebb válasszal élünk. Az ítélkezés arról szól, hogy levonjuk a következtetést, mit gondolunk jónak és mit rossznak. Amikor kérdezel, az eltávolítja az ítéleteket és új megközelítéseknek nyitja meg az elmédet – megnyitja a tudatosságodat.”

ÖT DOLOG, AMIT TEHETSZ, HOGY ELNÉMÍTSD A BELSŐ KRITIKUST

Dr. Dain Heer szerint lehetséges visszafordítani az önítélkezést. Íme öt tipp, hogy elkezdhesd:

  1. SZABADULJ MEG AZOKTÓL AZ EMBEREKTŐL, AKIK BÍRÁLNAK

ab4“Tartsd magad távol az ítélkező emberektől. Azok az emberek, akik nem ítélkeznek, a legboldogabbak, ezért te is könnyebben lehetsz boldog (ha kell, mondd meg nekik, hogy távolságot tartasz). Ha kérdezik, miért nem találkozol velük többet, inkább magadra háríts mint rájuk, mondj valami olyasmit, hogy “Dolgoznom kell magamon, térre van szükségem.””

  1. TÖLTS IDŐT A TERMÉSZETBEN

“A természet nem ítélkezik, és ha ilyen nyitott térben vagy, az segít levenni a vállaidról azt, amit a világ nehézségeinek, súlyának érzel. Az ítélkezést gyakran elhomályosítják más emberek nézőpontjai, és amikor egyedül vagy a természetben, akkor megszabadulsz a téged körülvevő negatív gondolatoktól. A madarak nem ébrednek úgy, hogy azt mondják, ma “rossz-a-tollam-napot-tartok”. Ez egy ítéletmentes hely.”

  1. MOZOGJab1

“Amikor a leginkább kritizálod magad, a tested akkor igényli a mozgást, így elősegítve a gondolataid változását.

Ha el kezded mozgatni a testedet, akkor az energia az egész testedben el kezd áramolni –  így a fiziológia  mérhetetlenül segíti a pszichológiát.”

  1. LÉGY HÁLÁS

“Indíts egy hálanaplót. Amilyen elcsépeltnek tűnik, annyira van pozitív hatással az elmédre. A hála és az ítélkezés nem tudnak egyszerre létezni, ezért fontos, hogy még a legkisebb dolgot is kiemeld, amiért hálás vagy, a gyermeked nevetésétől és a szép virágtól kezdve egészen addig, hogy büszke vagy magadra, amiért kitartasz a nehéz időkben is.”

prayer-1301143_960_720

  1. TEDD FEL A KÉRDÉST: EZ AZ ÍTÉLET AZ ENYÉM?

” Mi emberek olyanok vagyunk, mint a szivacs, felszippantjuk a körülöttünk lévő gondolatokat és érzéseket, megvesszük, ami talán nem is a miénk, aminek az eredménye egy ( negatív vagy pozitív) ítélet a fejünkben, ami nem a sajátunk.”

*http://www.news.com.au/lifestyle/health/health-experts-warn-of-dangerous-trend-as-survey-finds-women-selfcriticise-eight-times-a-day/news-story/bf3b43b75d1e627baa3d717cf397c8ac

Forrás: http://www.stuff.co.nz/life-style/well-good/teach-me/78627077/human-behaviour-expert-says-women-are-killing-themselves-with-selfjudgement

Ha itt feliratkozol, megajándékoznak téged a Being You hangoskönyv első fejezetével angolul a szerző előadásában:
http://drdainheer.com/books-more/being-you-changing-the-world/

Being You – Changing the world – fél órás videó:

https://www.youtube.com/watch?v=sSJLgiRjrcM

Köszönet a fordításért: Szecskó Emesének!